Συμβουλές προς τους μαθητές για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Αν οι μαθητές ανακαλύψουν ότι κάποιος παραβιάζει τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως π.χ. ότι τα συλλέγει ή τα δημοσιοποιεί (π.χ. «ανεβάζει» φωτογραφίες σου στο διαδίκτυο) χωρίς τη συγκατάθεσή τους θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τους γονείς τους και να απευθυνθούν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων για να τους βοηθήσει.

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κηφισίας 1-3, Αθήνα, 210/6475600

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η ΑΠΠΔ:

Προσπάθησε να διατηρείς τον έλεγχο των προσωπικών σου δεδομένων

 • Ρώτα γιατί είναι απαραίτητα τα δεδομένα σου – Σκέψου ποιος είναι αυτός που τα ζητάει. Είναι κάποιος που εμπιστεύεσαι; Πώς πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει; Θα τα αποστείλει σε άλλους και, αν ναι, σε ποιους; Αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι από όλα αυτά, ρώτα και μάθε πριν διαθέσεις πληροφορίες που σε αφορούν.
 • Σκέψου πριν αποκαλύψεις δεδομένα – Αν λαμβάνεις γράμματα, e-mails, μηνύματα στο κινητό ή στο Facebook που σου ζητούν πληροφορίες, μην απαντήσεις αν δεν είσαι σίγουρος από ποιον προέρχονται.
 • Διάβαζε προσεχτικά τα «ψιλά γράμματα» - Κάποιες εταιρίες μπορεί να γράφουν εκεί όρους για τη χρησιμοποίηση των δεδομένων σου, π.χ. για διαφημιστικούς σκοπούς. Θυμήσου ότι πρέπει πάντα να δίνεις τη συγκατάθεσή σου γι’ αυτό.
 • Διάβαζε την πολιτική ιδιωτικότητας στις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι – μάθε πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα σου, π.χ. αν εγκαθιστούν αρχεία cookies και αν προωθούν τις πληροφορίες που σε αφορούν σε διαφημιστικές εταιρείες.
 • Εμπιστεύσου το ένστικτό σου – Αν δεν είσαι σίγουρος για την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας ή δε νιώθεις άνετα με τον τρόπο που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σου δεδομένα, προτίμησε κάποια άλλη.
 • Δυσκόλεψε τους… «κακούς» – Χρησιμοποίησε διαφορετικά συνθηματικά στους λογαριασμούς σου (π.χ. e-mail, Facebook, Twitter). Διάλεξε συνθηματικά που είναι εύκολο για σένα να θυμάσαι, αλλά δύσκολο για τους άλλους να μαντέψουν.
 • Σκέψου ποιος μπορεί να βλέπει τα δεδομένα σου – Μην επισκέπτεσαι ιστοσελίδες που δε θα ήθελες οι άλλοι να γνωρίζουν όταν χρησιμοποιείς «κοινόχρηστους» υπολογιστές.
 • Σκέψου πριν αγοράσεις στο διαδίκτυο – Χρησιμοποίησε ασφαλείς ιστοσελίδες, στις οποίες φαίνονται καθαρά τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας και οι οποίες διαθέτουν πολιτική ιδιωτικότητας. Έλεγχε αν είναι ασφαλές το κανάλι επικοινωνίας (π.χ. θα πρέπει η διεύθυνση της σελίδας να ξεκινάει με https και στο πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο να εμφανίζεται ένα λουκέτο ως εικονίδιο).
 • Θυμήσου να αποσυνδέεσαι από τις ιστοσελίδες, στις οποίες έχεις εισέλθει/συνδεθεί με χρήση συνθηματικών (π.χ. όταν κάνεις αγορές από το διαδίκτυο ή την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης).
 • Κράτα τον υπολογιστή σου ασφαλή – Χρησιμοποίησε προγράμματα τείχους ασφαλείας (firewall) και προστασίας από ιούς (antivirus). Φρόντισε τα προγράμματα αυτά να είναι ενημερωμένα.

Με «παρακολουθεί» κανείς;

Έχεις καταλάβει πόσο συχνά τα προσωπικά σου δεδομένα αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας;

Σκέψου μια μέρα στη ζωή σου...

Είναι καλό να γνωρίζεις πόσο συχνά αφήνεις «ίχνη» γύρω σου... Ίσως κάποιες φορές να μην το θέλεις...

7:15 Διαβάζεις το e-mail σου – ο πάροχος ηλεκτρονικών επικοινωνιών καταγράφει την ώρα που μπήκες στο λογαριασμό σου, τον αποστολέα του μηνύματός σου, καθώς και την ώρα που σου έστειλε το μήνυμα. 

7:30 «Κατεβάζεις» ένα τραγούδι στο iPod – η εταιρία που σου πουλάει το τραγούδι καταγράφει το e-mail σου και τις μουσικές σου προτιμήσεις.

7:50 Η μητέρα σου σε πάει με το αυτοκίνητο στο σχολείο – το αυτοκίνητο διαθέτει συσκευή GPS που καταγράφει τη διαδρομή σας από το σπίτι στο σχολείο. Σε κάποια σημεία της διαδρομής υπάρχουν κάμερες ρύθμισης της κυκλοφορίας και ελέγχου παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

10:10 Μπαίνεις στην τάξη – στο απουσιολόγιο του τμήματός σου καταγράφονται οι απόντες για κάθε διδακτική ώρα. Ο σχολικός σου φάκελος περιλαμβάνει τους βαθμούς και τις αξιολογήσεις που σε αφορούν.

12:00 Ο κολλητός σου σε τραβάει μια φωτογραφία με το κινητό – η φωτογραφία είναι αστεία και λέει πως μπορεί αργότερα να την ανεβάσει στο Facebook.

15:00 Σερφάρεις στο διαδίκτυο από το σπίτι – ο φυλλομετρητής (browser) που χρησιμοποιείς καταγράφει τις σελίδες που επισκέπτεσαι. Κάποιες σελίδες εγκαθιστούν στον υπολογιστή σου μικρά αρχεία (cookies) ώστε να μπορούν να σε αναγνωρίζουν όταν θα τις ξαναεπισκεπτείς. Μάθε περισσότερα.

15:15 Κλικάρεις μια διαφήμιση που έχει ενδιαφέρον – η διαφημιστική εταιρεία καταγράφει τις προτιμήσεις σου ώστε να μπορεί να σου στέλνει προσφορές για προϊόντα που σε ενδιαφέρουν.

Μάθε περισσότερα

15:30 Στέλνεις μια ηλεκτρονική κάρτα σε έναν φίλο που έχει γενέθλια – για την αποστολή της κάρτας πρέπει να συμπληρώσεις μια φόρμα με διάφορα προσωπικά σου στοιχεία και το email σου.

16:00 Ψάχνεις στοιχεία για την έκθεση που πρέπει να παραδώσεις αύριο – στο Google καταγράφονται όλες οι αναζητήσεις που πραγματοποιείς, μαζί με τη χρονική στιγμή της αναζήτησης και τη διεύθυνση δικτύου (ΙΡ) με την οποία ο υπολογιστής σου συνδέεται, μέσω του παρόχου, στο διαδίκτυο. 

18:00 Πηγαίνεις στο γυμναστήριο – στην είσοδο υπάρχει κάμερα που καταγράφει όσους μπαίνουν και βγαίνουν. Στην υποδοχή «περνάς» την κάρτα μέλους σου από το ειδικό μηχάνημα που τη σκανάρει και εμφανίζει τα στοιχεία σου στην οθόνη.

19:00 Ακούς τα φωνητικά σου μηνύματα στο κινητό – το τηλέφωνο σου καταγράφει όλους όσους σε κάλεσαν, τους αριθμούς τηλεφώνου τους και τις ώρες κλήσης.

22:00 Μπαίνεις στο Facebook – διαβάζεις τι έκαναν σήμερα οι φίλοι σου και γράφεις τα δικά σου νέα. Βλέπεις ότι έχεις γίνει tagged στη σημερινή φωτογραφία που ανέβασε ο κολλητός σου και κάποιοι έχουν ήδη βάλει σχόλια. Δέχεσαι να κάνεις «φίλους» δύο νέα άτομα, παρόλο που το ένα δεν το ξέρεις πολύ καλά.

 

Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών

Η χρήση των υπολογιστών

με βάση την ηλικία των παιδιών

 

Από 5 έως 6 ετών

Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους. Μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα εντολές στον υπολογιστή, να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι και να παίξουν παιχνίδια στον υπολογιστή.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Παρόλο που η προσοχή τους διασπάται γρήγορα, οι εικόνες και οι ήχοι του Διαδικτύου μπορούν να διεγείρουν την φαντασία τους και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους.

Οι γονείς λοιπόν, μαζί με το παιδί τους, μπορούν να επισκεφτούν διαδικτυακές τοποθεσίες για παιδιά και να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια μαζί τους.

Συμβουλές

 • Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά αυτής της ηλικίας να συνδέονται μόνα τους στο διαδίκτυο, αλλά μόνο μαζί σας.
 • Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τα μικρά παιδιά, καθώς αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Από 6 έως 9 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα εντολές στον υπολογιστή, να χρησιμοποιήσουν το ποντίκι και τους αρέσει να κάνουν περιήγηση στο Διαδίκτυο για διασκέδαση και να παίζουν παιχνίδια.

Αν και έχουν ισχυρή την αίσθηση της οικογένειας, αρχίζουν να αναπτύσσουν την δική τους ταυτότητα, γι’ αυτό και συνήθως ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες των μεγαλύτερων παιδιών.

Πιθανόν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και ίσως να πειραματιστούν με διαδικτυακές τοποθεσίες που δεν τους επιτρέπουν να επισκεφθούν οι γονείς τους, για να δουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν χωρίς τιμωρία.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

 • Καλλιεργήσετε ένα πνεύμα ανοιχτής και θετικής επικοινωνίας με τα παιδιά σας, συζητήστε μαζί τους για τους υπολογιστές και να είστε ανοιχτοί στις ερωτήσεις και την περιέργειά τους.
 • Συμμετέχετε ενεργά στη χρήση του Internet μαζί με το παιδί σας.
 • Τοποθετήστε τους υπολογιστές σε ανοικτό χώρο, από όπου μπορείτε εύκολα να επιβλέψετε τις δραστηριότητες του παιδιού σας, για να μην εκτεθούν σ’ ακατάλληλο υλικό.
 • Ορίστε σαφείς κανόνες για τη χρήση του Internet, με τη συμμετοχή του παιδιού σας.
 • Συμβουλεύετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν κατάλληλες για την ηλικία τους ιστοσελίδες και μόνο διαδικτυακές τοποθεσίες που εσείς έχετε εγκρίνει.
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώνουν αν κάτι ή κάποιος στο Διαδίκτυο τα κάνει να νιώθουν άβολα ή τα απειλεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν.
 • Αρχίστε να μαθαίνετε στα παιδιά σας για το απόρρητο και να μη δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο.
 • Μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν άμεσα μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δωμάτια συνομιλίας ή ομάδες μηνυμάτων σε αυτήν την ηλικία.

Συμβουλές

 • Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία για την ασφάλεια στο Internet, για να περιορίσετε τη πρόσβαση σε περιεχόμενα, τοποθεσίες Web ή δραστηριότητες.
 • Αποκλείστε αναδυόμενα παράθυρα με προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που σας δίνει ο Internet Explorer.
 • Προσθέστε αποδεκτές τοποθεσίες στον κατάλογο των αγαπημένων ιστοσελίδων για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.
 • Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπιση των κακόβουλων χρηστών και των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως μέσο παρενόχλησης.
 • Μάθετε για τα εργαλεία φιλτραρίσματος του υπολογιστή σας για βοήθεια στη γονική επίβλεψη.
 • Χρησιμοποιήστε μηχανές αναζήτησης για παιδιά ή μηχανές αναζήτησης με λειτουργίες γονικού ελέγχου.
 • Χρησιμοποιήστε φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για να αποκλείσετε μηνύματα από συγκεκριμένα πρόσωπα ή μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.
 • Δημιουργήστε έναν κοινό οικογενειακό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου κι όχι να επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν το δικό τους λογαριασμό (e-mail).

Από 9 έως 12 ετών

Τα προεφηβικά χρόνια είναι μια περίοδος ραγδαίων αλλαγών στη ζωή των παιδιών. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά εξαρτώνται από την οικογένειά τους και αναζητούν περισσότερη ανεξαρτησία. Θέλουν να ξέρουν τα πάντα και έχουν ήδη ακούσει τι υπάρχει στο διαδίκτυο, γι’ αυτό είναι φυσιολογικό να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα.

Χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για ν’ αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με σχολικές εργασίες, μεταφορτώνουν μουσικά κομμάτια, χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια και ψηφίζουν για την αγαπημένη τους διασημότητα σε τοποθεσίες θαυμαστών. Ο τρόπος επικοινωνίας με τους φίλους που προτιμούν, είναι τα άμεσα μηνύματα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

 • Ορίστε σαφείς κανόνες για τη χρήση του Internet, με τη συμμετοχή του παιδιού σας.
 • Τοποθετήστε τους υπολογιστές σε ανοικτό χώρο, από όπου μπορείτε εύκολα να επιβλέψετε τις δραστηριότητες του παιδιού σας, για να μην εκτεθούν σ’ ακατάλληλο υλικό.
 • Συμβουλεύετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες κατάλληλες για την ηλικία τους.
 • Επιτρέψτε τους να χρησιμοποιούν μόνο ελεγχόμενα δωμάτια συνομιλίας και ομάδες μηνυμάτων σε αξιόπιστες τοποθεσίες.
 • Μιλήστε στα παιδιά σας για τη διαδικτυακή πορνογραφία και καθοδηγήστε τα σε καλές τοποθεσίες σχετικά με την υγεία και τη σεξουαλικότητα.
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώνουν αν κάτι ή κάποιος στο Διαδίκτυο τα κάνει να νιώθουν άβολα ή τα απειλεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν.
 • Συζητήστε με τα παιδιά σας για τους διαδικτυακούς τους φίλους και τις δραστηριότητές τους, όπως θα συζητούσατε και για τις άλλες δραστηριότητές τους.
 • Επιμείνετε ώστε τα παιδιά σας ποτέ να μη συμφωνήσουν να συναντήσουν κάποιο διαδικτυακό φίλο κατά πρόσωπο.
 • Μάθετε στα παιδιά σας να μην δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες (πραγματικό τους όνομα, ο αριθμός τηλεφώνου, η διεύθυνση ή οι κωδικοί πρόσβασης), όταν χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στα δωμάτια συνομιλίας, όταν συμπληρώνουν φόρμες εγγραφής και προσωπικά προφίλ, καθώς και όταν συμμετέχουν σε διαδικτυακούς διαγωνισμούς.
 • Μάθετε τα παιδιά σας να μη μεταφορτώνουν προγράμματα χωρίς την άδειά σας, γιατί ίσως να μεταφορτώσουν λογισμικό υποκλοπής ή κάποιον ιό υπολογιστή.
 • Μιλήστε στα παιδιά για την υπεύθυνη και ηθική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο.

Συμβουλές

 • Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία για την ασφάλεια στο Internet, για να περιορίσετε τη πρόσβαση σε περιεχόμενα, τοποθεσίες Web ή δραστηριότητες.
 • Αποκλείστε αναδυόμενα παράθυρα με προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που σας δίνει ο Internet Explorer.
 • Προσθέστε αποδεκτές τοποθεσίες στον κατάλογο των αγαπημένων ιστοσελίδων για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.
 • Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπιση των κακόβουλων χρηστών και των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως μέσο παρενόχλησης.
 • Μάθετε για τα εργαλεία φιλτραρίσματος του υπολογιστή σας για βοήθεια στη γονική επίβλεψη.
 • Χρησιμοποιήστε μηχανές αναζήτησης για παιδιά ή μηχανές αναζήτησης με λειτουργίες γονικού ελέγχου.
 • Χρησιμοποιήστε φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για να αποκλείσετε μηνύματα από συγκεκριμένα πρόσωπα ή μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.
 • Δημιουργήστε έναν κοινό οικογενειακό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου κι όχι να επιτρέπετε στα παιδιά σας να έχουν το δικό τους λογαριασμό (e-mail).

Από 12 έως 14 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας τηρούν γενικά ήπια στάση απέναντι σε συμβουλές. Εξαρτώνται πολύ από τους ενηλίκους ή τα μεγαλύτερα αδέλφια τους για να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες στο Internet. Καταλαβαίνουν περισσότερα σχετικά με την εμπειρία τους στο Internet.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

 • Τοποθετήστε τους υπολογιστές σε ανοικτό χώρο, από όπου μπορείτε εύκολα να επιβλέψετε τις δραστηριότητες του παιδιού σας, για να μην εκτεθούν σ’ ακατάλληλο υλικό.
 • Ορίστε σαφείς κανόνες για τη χρήση του Internet, με τη συμμετοχή του παιδιού σας.
 • Μάθετε ποια κανάλια συνομιλίας ή ποιες ομάδες μηνυμάτων επισκέπτονται τα παιδιά σας και με ποιους συνομιλούν στο Internet.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν επισκέπτονται τοποθεσίες με προσβλητικό περιεχόμενο και δεν δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα ή φωτογραφίες του εαυτού τους.
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ενημερώνουν αν κάτι ή κάποιος στο Διαδίκτυο τα κάνει να νιώθουν άβολα ή τα απειλεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταλαβαίνουν ποιες προσωπικές πληροφορίες δεν πρέπει να δίνουν μέσω Internet.
 • Αν κάποια τοποθεσία ενθαρρύνει τα παιδιά να υποβάλουν το όνομά τους, ώστε να προσαρμοστεί το περιεχόμενο Web, βοηθήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό ψευδώνυμο που δεν θα αποκαλύπτει τα προσωπικά τους δεδομένα.
 • Μάθετε στα παιδιά σας να φέρονται στο Internet υπεύθυνα και ηθικά.

Συμβουλές

 • Ρυθμίστε τα εργαλεία για την ασφάλεια της οικογένειας στη μεσαία ρύθμιση ασφαλείας, η οποία πρέπει να εφαρμόζει ορισμένους περιορισμούς στο περιεχόμενο, τις τοποθεσίες Web και τις δραστηριότητες.
 • Αποκλείστε αναδυόμενα παράθυρα με προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που σας δίνει ο Internet Explorer.
 • Προσθέστε αποδεκτές τοποθεσίες στον κατάλογο των αγαπημένων ιστοσελίδων για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.
 • Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αντιμετώπιση των κακόβουλων χρηστών και των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως μέσο παρενόχλησης.
 • Μάθετε για τα εργαλεία φιλτραρίσματος του υπολογιστή σας για βοήθεια στη γονική επίβλεψη.
 • Χρησιμοποιήστε μηχανές αναζήτησης για παιδιά ή μηχανές αναζήτησης με λειτουργίες γονικού ελέγχου.
 • Χρησιμοποιήστε φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για να αποκλείσετε μηνύματα από συγκεκριμένα πρόσωπα ή μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.

Από 14 έως 18 ετών

Η καθοδήγηση των εφήβων σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τις περισσότερες φορές γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς σχετικά με το λογισμικό Διαδικτύου.

Συχνά οι νεότεροι έφηβοι περνούν περιόδους χαμηλής αυτοεκτίμησης, αναζητούν την αποδοχή από φίλους και είναι απρόθυμοι να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των γονέων.

Οι μεγαλύτεροι έφηβοι χρειάζονται τόσο την αναγνώριση στην ομάδα, όσο και την ανεξαρτησία και συνήθως, συμβιβάζουν τις αξίες της οικογένειας και τις αξίες των συνομηλίκων.

Στα τελευταία στάδια της εφηβείας, τα παιδιά ωριμάζουν και επικοινωνούν με τον κόσμο σε διανοητικό επίπεδο. Οι έφηβοι είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες, αλλά δεν διαθέτουν πείρα ώστε να κρίνουν την εγκυρότητά τους. Χρησιμοποιούν αρκετά τις μηχανές αναζήτησης για να βρουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Μεταφορτώνουν μουσικά κομμάτια, χρησιμοποιούν άμεσα μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια.

Οι περισσότεροι έφηβοι έχουν επισκεφθεί δωμάτια συνομιλίας και ενδεχομένως να έχουν συμμετάσχει σε ιδιωτικές συνομιλίες ή συνομιλίες ενηλίκων. Τα αγόρια αυτής της ηλικίας προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όρια και να αναζητούν τοποθεσίες με χιούμορ, παιχνίδια ή πολυμέσα, αλλά και τοποθεσίες με ακατάλληλο υλικό. Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να δημιουργούν και να συμμετάσχουν σε κοινωνικά δίκτυα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

 • Οι έφηβοι της μεγαλύτερης ηλικίας δεν θα πρέπει να έχουν σχεδόν κανένα περιορισμό στο περιεχόμενο, τις τοποθεσίες Web ή τις δραστηριότητες.
 • Με τους μικρότερους σε ηλικία εφήβους θα πρέπει να συνεργαστείτε με τους έφηβους και δημιουργήστε έναν κατάλογο χρήσης του Διαδικτύου στο σπίτι όπου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: οι τοποθεσίες, ώρες χρήσης του Διαδικτύου, καθώς και οδηγίες για την επικοινωνία στο Διαδίκτυο, που περιλαμβάνει την επικοινωνία σε δωμάτια συνομιλίας.
 • Συνεχίστε να διατηρείτε την επικοινωνία στην οικογένεια όσο περισσότερο ανοιχτή και θετική για τους υπολογιστές μπορείτε.
 • Ακόμη και με μεγαλύτερα παιδιά, είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν ενεργό ρόλο στην καθοδήγηση του παιδιού τους στη σωστή χρήση του Διαδικτύου.
 • Θα πρέπει να είστε διαθέσιμοι, για να βοηθήσετε να καταλαβαίνουν τα ακατάλληλα μηνύματα και να αποφεύγουν τις επικίνδυνες καταστάσεις.
 • Οι γονείς ενδέχεται να χρειάζεται να θυμίζουν στους εφήβους ποιες προσωπικές πληροφορίες δεν πρέπει να δίνουν μέσω Internet.
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν ελεγχόμενα κανάλια συνομιλίας και επιμείνετε να παραμένουν στην ανοικτή περιοχή του δωματίου συνομιλίας.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν επισκέπτονται τοποθεσίες με επιθετικό περιεχόμενο και δεν δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα ή φωτογραφίες τους.
 • Μάθετε στα παιδιά σας να φέρονται στο Internet υπεύθυνα και ηθικά.
 • Συζητήστε με τα παιδιά σας για τα τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο και τους πιθανούς κινδύνους.
 • Οι γονείς θα πρέπει να φυλάνε σε ασφαλές μέρος το δικό τους κωδικό πρόσβασης, ώστε οι έφηβοι να μη συνδέονται με το λογαριασμό των γονέων.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα ζητήσουν την άδειά σας προτού εκτελέσουν κάποια οικονομική συναλλαγή στο Internet, συμπεριλαμβανομένης της παραγγελίας, της αγοράς ή της πώλησης κάποιου αντικειμένου.

 

Έναρξη νέων τμημάτων κάθε μήνα.! Επικοινωνήστε μαζί μας

Τα νέα μας

Νέες προσφορές κάθε μήνα για Πιστοποίηση ICT Europe & ECDL.

Εξετάσεις κάθε Σάββατο

Our Social Profiles